Vele redenen om vandaag nog te Stoppen met FACEBOOK


(Hier verwijder je jou Facebook Account voorgoed)


Als je een gemiddelde social media gebruiker bent, spendeer je zo'n 18 minuten per dag aan Facebook, wat neerkomt op 2 uur en 6 minuten per week. Verspilde tijd én het kan ook nog eens heel slecht zijn voor je fysieke en mentale toestand.

Het dwangmatig controleren van de site voordat je gaat slapen, kan ervoor zorgen dat je veel slechter slaapt. Je concentratieboog verkleint, je wordt jaloers op je vrienden en nog veel meer, dus hoog tijd om er gewoon mee te kappen. Hier tien redenen waarom een leven zonder Facebook eigenlijk veel beter is.


Facebook verpest je slaap

Het gebruik van social media kan je slaapritme in de war gooien, blijkt uit verschillende onderzoeken. Onder andere het licht van je telefoon zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. En het omgekeerde is ook waar, als je niet genoeg slaap krijgt, schijn je dwangmatig je Facebook te gaan checken. Tijd om die cirkel te doorbreken dus.


Depressies loeren

Als je teveel tijd doorbrengt op Facebook, zouden gevoelens van afgunst aangewakkerd worden. Dat staat in een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd. En juist die afgunst kan doorslaan in een depressie.

De co-auteur van het onderzoek, dokter Margaret Durffy van de Universiteit van Missouri, zei over het onderzoek: ,,We hebben gevonden dat als Facebook-gebruikers gevoelens van afgunst ervaren door de activiteiten of levenswijze van hun vrienden, zij zich vaker depressief voelden." Als je besluit niet te stoppen met Facebook, houd dan gewoon in je achterhoofd dat iedereen z'n beste momenten online deelt.


De batterij

Naast het feit dat de Facebook-app steeds meer ruimte inneemt op je telefoon (na elke update wordt het programmaatje groter, let maar eens op) is het ook een batterijvreter. Facebook zegt bezig te zijn met een oplossing voor dit probleem, maar tot die tijd geven ze toe dat de app veel van je batterij kost. Het verwijderen van de app kan je batterij een boost van maar liefst twintig procent geven.


Geen Facebook = meer focus

Uit weer een ander onderzoek is gebleken dat de aandachtsboog echt kleiner wordt, als je meer tijd aan social media besteed. De constante afleiding die onze 'digitale levens' ons geven zouden de chemie in onze hersennen veranderen, waardoor onze focus wegdruppelt. Hoe vaak heb jij je telefoon vandaag al gecheckt terwijl je eigenlijk moet werken?


Je relatie

Hoe stom het ook klinkt, Facebook kan eraan bijdragen dat je relatie klapt. Je hoort wel eens 'vroeger was de liefde makkelijker, omdat oma niet continu kon checken waar opa was.' En misschien is dat ook wel echt zo. Het continu willen checken van je online leven kan intieme momentjes natuurlijk heel erg verpesten.

Daarnaast kan je via social media ook gemakkelijk andere, misschien wel leukere, mensen leren kennen dan jouw vriend of vriendin.


Je wordt sociaal gestoord

Oké, het is niet dat je na die 18 minuten Facebook per dag meteen niet meer weet hoe je 'hoi' moet zeggen, maar je gesprekjes zouden wel ongemakkelijker worden. Onze afhankelijkheid van social media zou ervoor zorgen dat we het lastiger vinden om in het echt tegen iemand te praten.


Tijdverspilling

Hoe meer tijd je op Facebook doorbrengt, hoe slechter je je gaat voelen. Dat blijkt uit een gedragswetenschappelijk onderzoek. Dit zou zo zijn, omdat veel mensen voelen dat het een verspilling van hun tijd is.

,,Het bleek zo te zijn dat, in vergelijking met surfen over het internet, Facebook als minder zinvol werd gezien. Minder nuttig en meer tijdverspilling, wat vervolgens leidde tot een slechter humeur." Vertelde Christina Sagioglou en Tobias Greitemeyer, gedragswetenschappers van de universiteit van Innsbruck in Oostenrijk.


Het werkt verdovend

Critici die social media langere tijd hebben bestudeerd zeggen dat het ritme van Facebook, wat ervoor zorgt dat de posts die je ziet gebaseerd worden op de posts die je hebt aangeklikt, verdovend werken. Het continu blootgesteld worden aan dingen die je al weet of waar je het mee eens bent wordt saai, zo blijf je niet kritisch.


Facebook kent je door en door

Mede door het feit dat je te zien krijgt wat je leuk lijkt te vinden, weet Facebook uiteindelijk heel veel van je. Ze houden bij waar je op klikt, hoe vaak en wanneer. Klik jij op een voetbalberichtje? Dan krijg je voortaan veel meer voetbalberichten te zien.

Uiteindelijk zou het medium hierdoor zo slim worden, dat experts bang zijn dat marketeers en politici er met deze informatie vandoor gaan en het gebruiken. Zo zou uiteindelijk betwijfeld kunnen worden of we nog wel een vrije wil hebben, of echt een slaaf van de consumptiemaatschappij geworden zijn.


Ook als je gaat slapen

Het platform zou zelfs weten wanneer je gaat slapen en hoe laat je weer opstaat. Eigenlijk weet Facebook alles van je, zonder dat je het doorhebt wordt allerlei data opgeslagen door onderliggende bedrijven. Dat diepe, duistere geheim? Zuckerberg kent 'm.


Weg met die sociale druk-druk-druk
Die voormalige collega (was dat nou echt een vriend?) die zijn digitale hart bij je uitstort, het complete levensverhaal van je verloren gewaande ex-lover, de noodkreet van tante Bets om haar vakantiefoto's op Facebook te bekijken of het dringende beroep van je buurman om vooral de petitie 'Help het korhoen' te ondertekenen: nogal wat berichten vragen om een reactie. En ja, je wilt er toch ook gewoon bij horen, ook als 'infobesitas' op de loer ligt.


Genoeg van small talk in het kwadraat
Niks mis met een onschuldig praatje over het weer. Maar waarom melden sommige mensen met droge ogen op hun prikbord dat ze zojuist de vuilniszakken buiten hebben gezet? Of dat zoonlief van acht maanden de broek vol heeft? Of dat het zaterdag is? Op Facebook regeert de overtreffende trap van small talk. Willen we dit allemaal weten? En zo niet, waarom lees je al dat digitale exhibitionisme dan? Natuurlijk kun je personen die dagelijks hun ontbijt op Facebook showen ook 'uitzetten', maar dan mis je dus ook de 'nuttige' berichten.


Het is verslavend
Nieuwkomers op Facebook verwonderen zich over zoveel gebruiksgemak. En wat grappig, de eerste keer dat iemand 'vind ik leuk' aanvinkt bij een bericht dat je hebt geplaatst. Lichtelijk verslavend ook, die 'likes' of aardige reacties. Maar ja, het zorgt er in veel gevallen wel voor dat je vervolgens na ieder geplaatst bericht om de haverklap gaat zitten kijken wie (is er dan echt niemand die mij leuk vindt?) heeft gereageerd op jouw spitsvondigheid. En dus wordt in restaurants en cafés meer op de schermpjes van smartphones gekeken dan in de ogen van de tafelgenoot. De schreeuw om continue aandacht die Facebook zo slim faciliteert werkt als een drug: meer, meer, meer.

Waak over je privacy
Topman Mark Zuckerberg mijmerde in het boek Het Facebook-effect al dat het zijn ideaal is als je via zijn vinding jarenlang de complete levenslijn van een persoon kunt volgen. Dat zal niet iedereen aanspreken, zeker niet omdat het bedrijf toch al onder vuur ligt vanwege privacy-schendingen.


Ken je echte vrienden
Meest schrijnende verhaal komt uit de VS, waar begin dit jaar een vrouw met meer dan duizend 'vrienden' aankondigt dat ze zelfmoord gaat plegen. Zelfs de vrienden op loopafstand ondernemen geen actie. Zeventien uur later vindt de politie de vrouw dood in haar woning. Haar moeder is verbolgen: wat is dit voor een nepwereld, waarin niemand een hand uitsteekt? Wat zijn dat voor vrienden?

Ex-Facebookgebruikster Marieke Oud (23) zegde haar account onlangs op: 'Facebook is een hele rare realiteit. Het is niet de echte wereld, want niemand hangt z'n vuile was buiten. Bij iedereen gaat het fantastisch en iedereen is grappig; terwijl dat in het echt natuurlijk helemaal niet zo is.'

Media-adviseur Van de Kamp ziet op dit laatste punt een switch. 'Je merkt dat mensen weer achter hun computer vandaan kruipen om 'live' afspraken te maken in de echte wereld, wat dat betreft zie je wel wat kantelen.'


Facebook geeft je het gevoel alsof je leven slecht is.
Ooit gehoord van Fomo? Mensen plaatsen over het algemeen alleen berichten op Facebook als ze gelukkig zijn. Ze hebben de neighing om niet te praten over zwakke of verdrietige momenten. Niemand houdt van een downer op Social Media. De uitkomst: Mensen die veel actief zijn op Facebook denken vaak dat anderen gelukkiger, succesvoller en beter zijn dan zij, wat er vervolgens voor zorgt dat mensen ongelukkig worden.


Mama zei dat ik niet mocht praten met vreemden
Maar het Facebook algoritme wil dat je toch vrienden wordt met vreemden. En niet slechts met een paar. In dit geval, meer is niet altijd beter. Elke dag geeft Facebook suggesties voor vrienden waarvan ik nog nooit gehoord heb, vrienden van vrienden of mensen van vroeger die ik het liefst snel wil vergeten.
Niet te vergeten m’n nichtje dat 2 jaar geleden overleed. Ik had dit net verwerkt, tot Facebook me aan haar dood herinnerde. Nee dankje, z’n opdringerig algoritme..

Je baas kijkt mee


Tegenwoordig zou je moeten weten dat wat je op facebook plaatst je baan of toekomstige baan kan kosten. Vraag maar eens aan de New England Patriots Cheerleader die was ontslagen vanwege een foto op Facebook. Of leraren die ontslagen zijn door het plaatsen van foto’s waarop zij alcohol dronken of het ontvrienden van studenten weigerden. Bedenk jezelf goed, zelfs als je privacy instellingen goed hebt staan kan een vriend je baas nog steeds vertellen over jouw Facebook activiteiten. Zelfs als je activiteiten minder opvallend zijn dan bovengenoemde voorbeelden…


Je “vrienden” zijn niet geïnteresseerd in alle kleine dingen die jij doet.
Dit klinkt misschien hard, maar je begrijpt zelf ook dat niet al jouw “vrienden” zitten te wachten op berichten als: Mijn kleinkind poept eindelijk op het potje. Het is prima om niet alles te delen. Ouders, stop alsjeblieft met het plaatsen van alle details over jullie kinderen.

Je zal effectiever worden op je werk
Op z’n minst een beetje. Het is geen geheim dat Facebook een enorme tijdverslinder is. Een die je effectiviteit sterk kan verminderen, zeker op het werk. Informatie bekijken over andere bedrijven en ondertussen je gal spugen over jouw bedrijf. Volgens onderzoek kost Facebook Amerikaanse bedrijven circa 28 biljoen dollar aan productiviteit per jaar! Dus stop met Facebook en back to work.


Oversharing op Facebook
Je kent het wel, je bekent een fout op Facebook, bijvoorbeeld dat je je trouwdag bent vergeten.. Alweer! Of dat je vergeten bent je kind van de peuterschool te halen. Dan, als je op de oprit bent, komt je buurman naar je toe en begint een gesprek over jouw tekortkomingen. Waarom zou hij? Op dit gesprek zit je echt niet te wachten, maar jij hebt je fouten op Facebook gezet. Oplossing: Stop met Facebook! En hoop dat je buurman je niet volgt op Twitter of Instagram….

Natuurlijk zeggen wij niet dat je moet stoppen met Facebook. Het netwerk is leuk en kan uiterst effectief zijn, we wilden alleen deze waarschuwing met je delen. Zodat je alert bent en je Facebook account verstandig gebruikt!


(Hier verwijder je jou Facebook Account voorgoed)


Bronnen: AD, ANP, Nemwmediabrains